||

Dlaczego w Norwegii choruje się mniej i moje ulubione, naturalne leki na przeziębienie

Przyszła jesień, a wraz z nią sezon na przeziębienia i grypę. Odkąd mieszkam w Norwegii choruje bardzo rzadko. Rozmawiałam na ten temat z wieloma osobami i okazało się, że mają podobne doświadczenia. 

Jak to się dzieje, że żyjąc w Norwegii zdecydowanie rzadziej łapie się przeziębienia czy grypę? 

Postanowiłam się podzielić moimi 5 pomysłami na to, dlaczego może się tak dziać. Myślę, że mogą być one inspiracją do prowadzenia bardziej świadomego i zdrowego życia, a korzystać z nich można mieszkając właściwie w każdym zakątku świata. W odcinku podałam również moje 5 ulubionych i sprawdzonych sposobów na wychodzenie z przeziębienia bądź grypy, które są oparte na naturalnych lekach i dostępne dla każdego. Jednym z nich jest przepis na absolutnie magiczny wywar, który potrafi zwalczyć chorobę w jedną noc, składniki i sposób przygotowania znajdziesz poniżej. 

Wspominam też o jednym z wcześniejszych podcastów, które przygotowałam z moją podkastociółką- Alicją Siarkiewicz, twórczynią podcastu Łosiologia, przybliżamy w nim skandynawską tradycję friluftsliv związaną z kulturą przebywania i ruchem na świeżym powietrzu. Odcinek z Alicją znajdziesz TUTAJ

 Życzę miłego słuchania i dużo dużo zdrowia.

Listen to “#83 Dlaczego w Norwegii choruje się mniej i moje ulubione, naturalne leki na przeziębienie” on Spreaker.
Mój ulubiony przepis na magiczny wywar przeciw przeziębieniu i grypie podany w odcinku. 

Ważne: zupę należy gotować w energii miłości, więcej o tym mówię w podcast. 

Gotujemy 3 l wody i do wrzątku dodajemy składniki  dokładnie w takiej kolejności jak podaje.

-pół łyżeczki tymianku, 

-¼ łyżeczki kurkumy, 

-0,5 kg dobrej jakości mięsa (więcej o jakości mięsa mówię w podcast)

-pół łyżeczki kminku

Gotujemy przez półtorej godziny na wolnym ogniu, potem dodajemy w kolejności

-3 marchewki, 

-1 pietruszkę, 

Gotujemy przez 1 minutę i kolejno dodajemy.

-1 cebule

-łodygę selera naciowego, 

-2 ząbki czosnku, 

-pół łyżeczki imbiru, 

-szczyptę pieprzu cayenne, 

-liść laurowy, 

-cztery ziarenka ziela angielskiego, 

Gotujemy przez 1 minutę i kolejno dodajemy.

-sól do smaku, 

-trzy łyżki octu jabłkowego, 

-0,5 kg mięsa.

Gotujemy przez półtorej godziny na wolnym ogniu.

Wywar pijemy gorący tuż przed snem, kiedy tylko pojawiają się objawy grypy lub przeziębienia.

Z mięsa i warzyw można przygotować pyszny pasztet.

Smacznego zdrowia. 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *