Posłuchaj mojego podcastu!
O czym dzisiaj mówię?
Dlaczego w Norwegii choruje się mniej i moje ulubione, naturalne leki na przeziębienie
Poniżej zajdziesz treść wpisu, który jest streszczeniem odcinka podcastu.
Przyszła jesień, a wraz z nią sezon na przeziębienia i grypę. Odkąd mieszkam w Norwegii choruje bardzo rzadko. Rozmawiałam na ten temat z wieloma osobami i okazało się, że mają podobne doświadczenia.
Jak to się dzieje, że żyjąc w Norwegii zdecydowanie rzadziej łapie się przeziębienia czy grypę?
Postanowiłam się podzielić moimi 5 pomysłami na to, dlaczego może się tak dziać. Myślę, że mogą być one inspiracją do prowadzenia bardziej świadomego i zdrowego życia, a korzystać z nich można mieszkając właściwie w każdym zakątku świata. W odcinku podałam również moje 5 ulubionych i sprawdzonych sposobów na wychodzenie z przeziębienia bądź grypy, które są oparte na naturalnych lekach i dostępne dla każdego. Jednym z nich jest przepis na absolutnie magiczny wywar, który potrafi zwalczyć chorobę w jedną noc, składniki i sposób przygotowania znajdziesz poniżej.
Wspominam też o jednym z wcześniejszych podcastów, które przygotowałam z moją podkastociółką- Alicją Siarkiewicz, twórczynią podcastu Łosiologia, przybliżamy w nim skandynawską tradycję friluftsliv związaną z kulturą przebywania i ruchem na świeżym powietrzu. Odcinek z Alicją znajdziesz TUTAJ
Życzę miłego słuchania i dużo dużo zdrowia.
Listen to “#83 Dlaczego w Norwegii choruje się mniej i moje ulubione, naturalne leki na przeziębienie” on Spreaker.Mój ulubiony przepis na magiczny wywar przeciw przeziębieniu i grypie podany w odcinku.
Ważne: zupę należy gotować w energii miłości, więcej o tym mówię w podcast.
Gotujemy 3 l wody i do wrzątku dodajemy składniki dokładnie w takiej kolejności jak podaje.
-pół łyżeczki tymianku,
-¼ łyżeczki kurkumy,
-0,5 kg dobrej jakości mięsa (więcej o jakości mięsa mówię w podcast)
-pół łyżeczki kminku
Gotujemy przez półtorej godziny na wolnym ogniu, potem dodajemy w kolejności
-3 marchewki,
-1 pietruszkę,
Gotujemy przez 1 minutę i kolejno dodajemy.
-1 cebule
-łodygę selera naciowego,
-2 ząbki czosnku,
-pół łyżeczki imbiru,
-szczyptę pieprzu cayenne,
-liść laurowy,
-cztery ziarenka ziela angielskiego,
Gotujemy przez 1 minutę i kolejno dodajemy.
-sól do smaku,
-trzy łyżki octu jabłkowego,
-0,5 kg mięsa.
Gotujemy przez półtorej godziny na wolnym ogniu.
Wywar pijemy gorący tuż przed snem, kiedy tylko pojawiają się objawy grypy lub przeziębienia.
Z mięsa i warzyw można przygotować pyszny pasztet.
Smacznego zdrowia.
Posłuchaj w swojej ulubionej aplikacji!
Znajdź mnie w social media
Nowe odcinki w każdą środę!
Sprawdź pozostałe tematy: